De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth

De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth

Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes.
Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.

Cyberaanvallen zijn in de loop der jaren geavanceerder geworden, waardoor organisaties zich gedwongen voelen om hun verdedigingsmechanismen te versterken. Een van de meest effectieve benaderingen in dit streven naar veiligheid is de defense in depth-strategie. Deze aanpak omarmt het idee van meerdere beveiligingslagen, vergelijkbaar met de gelaagde structuur van een lasagne, om systemen en gegevens te beschermen. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Verschillende lagen betekenen verschillende risico’s

Net zoals organisaties vaak bestaan uit verschillende lagen met hun eigen uitdagingen bestaat ook cybersecurity uit verschillende lagen die elkaar kunnen versterken als ze goed op elkaar zijn ingespeeld.
Verschillende lagen hebben met verschillende risico’s te maken, zo heeft e-mail een andere beveiliging nodig dan de deur van je kantoor.

Eén is geen

De kracht van defense in depth zit ‘m in het feit dat de verschillende lagen elkaar kunnen versterken, maar ook kunnen ondersteunen. Als jouw anti-spam oplossing onverhoopt toch een phishing bericht doorlaat, kan de endpoint protection op een werkplek deze mogelijk alsnog onderscheppen en hier een gepaste actie op nemen.

Veerkracht

Met een goede defense in depth-strategie kunnen we de belangrijkste onderdelen van een organisatie het beste beschermen, simpelweg door er meer lagen om heen te maken.
Bijvoorbeeld intellectuele eigendommen of financiële data zijn voor veel organisaties van levensbelang, als deze onbereikbaar, beschadigd of verwijderd zijn kan dit enorme gevolgen hebben. Door meerdere lagen aan beveiliging te implementeren kunnen aanvallers mogelijk gestopt worden vóór dat ze de kroonjuwelen bereiken.

Meer weten over hoe we je kunnen helpen met defense in depth alle voordelen ervan?
Neem dan contact met ons op!

Meer artikelen

 • De verborgen bedreigingen van slimme apparaten in jouw netwerk
  Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer weg te denken: slimme apparaten die één of meerdere taken kunnen uitvoeren en worden aangestuurd met een app of andere online dienst. De voordelen daarvan zijn dan ook duidelijk, voordat je naar kantoor gaat vast de warmtepomp de boel laten opwarmen of zelfs alvast de koffie klaar hebben staan.
 • Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?
  Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden. Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde *browser-in-the-browser* (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site. Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten. Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!
 • Hoe hou je de supply chain veilig?
  Ieder bedrijf werkt samen met andere bedrijven om samen een doel te bewerkstelligen of een (eind)klant een dienst of product te leveren. Door deze samenwerking ontstaat een vaak sterke keten maar in het kader van cybersecurity levert dit ook de nodige risico’s op. Door het onderlinge vertrouwen kan het zijn dat bijvoorbeeld e-mails of andere digitale gegevens uit deze keten minder goed gecontroleerd worden waardoor er een risico ontstaat.
 • Uw bedrijf beter beschermen tegen ransomware?
  Ransomware is helaas een veel voorkomende maar vaak ook verwoestende vorm van cybercriminaliteit, doordat het laagdrempelig is om te gebruiken voor criminelen. Door bestanden of systemen te gijzelen voor losgeld (ransom) proberen criminelen bedrijven geld afhandig te maken – vaak met vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er ook manieren om je hiertegen te wapenen.
 • De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth
  Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes. Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.