De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth

De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth

Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes.
Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.

Cyberaanvallen zijn in de loop der jaren geavanceerder geworden, waardoor organisaties zich gedwongen voelen om hun verdedigingsmechanismen te versterken. Een van de meest effectieve benaderingen in dit streven naar veiligheid is de defense in depth-strategie. Deze aanpak omarmt het idee van meerdere beveiligingslagen, vergelijkbaar met de gelaagde structuur van een lasagne, om systemen en gegevens te beschermen. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Verschillende lagen betekenen verschillende risico’s

Net zoals organisaties vaak bestaan uit verschillende lagen met hun eigen uitdagingen bestaat ook cybersecurity uit verschillende lagen die elkaar kunnen versterken als ze goed op elkaar zijn ingespeeld.
Verschillende lagen hebben met verschillende risico’s te maken, zo heeft e-mail een andere beveiliging nodig dan de deur van je kantoor.

Eén is geen

De kracht van defense in depth zit ‘m in het feit dat de verschillende lagen elkaar kunnen versterken, maar ook kunnen ondersteunen. Als jouw anti-spam oplossing onverhoopt toch een phishing bericht doorlaat, kan de endpoint protection op een werkplek deze mogelijk alsnog onderscheppen en hier een gepaste actie op nemen.

Veerkracht

Met een goede defense in depth-strategie kunnen we de belangrijkste onderdelen van een organisatie het beste beschermen, simpelweg door er meer lagen om heen te maken.
Bijvoorbeeld intellectuele eigendommen of financiële data zijn voor veel organisaties van levensbelang, als deze onbereikbaar, beschadigd of verwijderd zijn kan dit enorme gevolgen hebben. Door meerdere lagen aan beveiliging te implementeren kunnen aanvallers mogelijk gestopt worden vóór dat ze de kroonjuwelen bereiken.

Meer weten over hoe we je kunnen helpen met defense in depth alle voordelen ervan?
Neem dan contact met ons op!

Meer artikelen

  • Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevonden
    In de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
  • Dagelijkse checks: een must voor continuïteit
    In een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
  • Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken
    Tijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
  • De menselijke factor in digitale veiligheid
    Uit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.
  • Het belang van regelmatig patchen
    De berichten over dat er een nieuw lek gevonden is in een bepaald product, dat kan zowel hard- als software zijn, komen geregeld voor en met goede reden. Vaak zijn dit nieuwe lekken waar actief misbruik gemaakt van wordt gemaakt – met alle risico’s van dien. Dit soort lekken worden vaak ‘zero days’ genoemd, omdat ze heel nieuw zijn er er mogelijk nog geen update voor beschikbaar is.