De gevaren van phishing

De gevaren van phishing

In het digitale tijdperk waarin bedrijven sterk afhankelijk zijn van technologie, is cybersecurity een niet te negeren prioriteit geworden. Een van de meest verraderlijke en veelvoorkomende bedreigingen waarmee bedrijven te maken hebben, is phishing. Deze vorm van cyberaanvallen kan verwoestende gevolgen hebben voor zowel gegevensbeveiliging als reputatie.

Een geraffineerde bedreiging

Phishing is niet langer beperkt tot amateuristische e-mails die gemakkelijk kunnen worden herkend. Tegenwoordig hebben cybercriminelen hun tactieken verfijnd en passen ze geavanceerde methoden toe om bedrijven te misleiden.
Valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van legitieme bronnen, zoals banken of leveranciers, worden gebruikt om werknemers te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie, zoals inloggegevens en financiële gegevens. Deze bedrieglijke praktijken kunnen leiden tot ernstige datalekken en financiële schade.

Cybercriminelen doen ook steeds vaker vooronderzoek zodat ze kunnen bepalen of uw organisatie populaire tools zoals Microsoft 365™ gebruikt zodat ze hun aanval hierop kunnen toespitsen en een nog gerichtere aanval kunnen inzetten.

Een voorbeeld van phishing waarbij echt lijkende Microsoft kenmerken worden gebruikt.

De oplossing

Door de combinatie van awareness training met effectieve en krachtige e-mailbeveiliging van Mimecast zorgen ervoor dat uw organisatie minder kwetsbaar is voor phishing en andere op e-mail gebaseerde risico’s.

Meer artikelen

 • De verborgen bedreigingen van slimme apparaten in jouw netwerk
  Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer weg te denken: slimme apparaten die één of meerdere taken kunnen uitvoeren en worden aangestuurd met een app of andere online dienst. De voordelen daarvan zijn dan ook duidelijk, voordat je naar kantoor gaat vast de warmtepomp de boel laten opwarmen of zelfs alvast de koffie klaar hebben staan.
 • Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?
  Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden. Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde *browser-in-the-browser* (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site. Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten. Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!
 • Hoe hou je de supply chain veilig?
  Ieder bedrijf werkt samen met andere bedrijven om samen een doel te bewerkstelligen of een (eind)klant een dienst of product te leveren. Door deze samenwerking ontstaat een vaak sterke keten maar in het kader van cybersecurity levert dit ook de nodige risico’s op. Door het onderlinge vertrouwen kan het zijn dat bijvoorbeeld e-mails of andere digitale gegevens uit deze keten minder goed gecontroleerd worden waardoor er een risico ontstaat.
 • Uw bedrijf beter beschermen tegen ransomware?
  Ransomware is helaas een veel voorkomende maar vaak ook verwoestende vorm van cybercriminaliteit, doordat het laagdrempelig is om te gebruiken voor criminelen. Door bestanden of systemen te gijzelen voor losgeld (ransom) proberen criminelen bedrijven geld afhandig te maken – vaak met vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er ook manieren om je hiertegen te wapenen.
 • De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth
  Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes. Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.
 • Wat is social engineering en wat zijn de gevaren?
  Wat is social engineering en wat zijn de gevaren? Social engineering is het manipuleren en misleiden van de mens om informatie of toegang tot een systeem te kunnen verkrijgen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van basale menselijke reacties door urgentie te creëren of druk uit te oefenen.