De gevaren van phishing

De gevaren van phishing

In het digitale tijdperk waarin bedrijven sterk afhankelijk zijn van technologie, is cybersecurity een niet te negeren prioriteit geworden. Een van de meest verraderlijke en veelvoorkomende bedreigingen waarmee bedrijven te maken hebben, is phishing. Deze vorm van cyberaanvallen kan verwoestende gevolgen hebben voor zowel gegevensbeveiliging als reputatie.

Een geraffineerde bedreiging

Phishing is niet langer beperkt tot amateuristische e-mails die gemakkelijk kunnen worden herkend. Tegenwoordig hebben cybercriminelen hun tactieken verfijnd en passen ze geavanceerde methoden toe om bedrijven te misleiden.
Valse e-mails die afkomstig lijken te zijn van legitieme bronnen, zoals banken of leveranciers, worden gebruikt om werknemers te verleiden tot het verstrekken van gevoelige informatie, zoals inloggegevens en financiële gegevens. Deze bedrieglijke praktijken kunnen leiden tot ernstige datalekken en financiële schade.

Cybercriminelen doen ook steeds vaker vooronderzoek zodat ze kunnen bepalen of uw organisatie populaire tools zoals Microsoft 365™ gebruikt zodat ze hun aanval hierop kunnen toespitsen en een nog gerichtere aanval kunnen inzetten.

Een voorbeeld van phishing waarbij echt lijkende Microsoft kenmerken worden gebruikt.

De oplossing

Door de combinatie van awareness training met effectieve en krachtige e-mailbeveiliging van Mimecast zorgen ervoor dat uw organisatie minder kwetsbaar is voor phishing en andere op e-mail gebaseerde risico’s.

Meer artikelen

 • Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevonden
  In de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
 • Dagelijkse checks: een must voor continuïteit
  In een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
 • Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken
  Tijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
 • De menselijke factor in digitale veiligheid
  Uit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.
 • Het belang van regelmatig patchen
  De berichten over dat er een nieuw lek gevonden is in een bepaald product, dat kan zowel hard- als software zijn, komen geregeld voor en met goede reden. Vaak zijn dit nieuwe lekken waar actief misbruik gemaakt van wordt gemaakt – met alle risico’s van dien. Dit soort lekken worden vaak ‘zero days’ genoemd, omdat ze heel nieuw zijn er er mogelijk nog geen update voor beschikbaar is.
 • Strategische veiligheid: het nut van een gesimuleerde aanval
  Naast allerlei theoretische voorbereidingen kan het ook heel belangrijk zijn om daadwerkelijk een gesimuleerde aanval of ander scenario plaats te laten vinden.  Dit geeft vaak nét andere inzichten en helpt je daarmee beter beschermd te zijn tegen aanvallen. Onder andere het Digital Trust Center heeft hiervoor een crisisgame opgezet.