Wat is social engineering en wat zijn de gevaren?

Wat is social engineering en wat zijn de gevaren?

Social engineering is het manipuleren en misleiden van de mens om informatie of toegang tot een systeem te kunnen verkrijgen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van basale menselijke reacties door urgentie te creëren of druk uit te oefenen.

Misleiding & manipulatie

Met social engineering wordt vaak bedoeld dat er niet een systeem wordt aangevallen maar kort gezegd de pijlen op de mens worden gericht.
Hierbij worden een aantal psychologische trucs uitgehaald om de mens te misleiden of manipuleren in het verstrekken van informatie of toegang verlenen tot een gebouw of systeem.
Deze aanvallen kunnen zowel offline (fysiek) of online plaatsvinden en kan zich ook buiten de organisatie op mensen in hun privé-tijd en -sfeer richten.
Hieronder staan een aantal voorbeelden van social engineering.

Offline: verspreiden USB-sticks

Hierbij verspreiden criminelen USB-sticks (of andere draagbare media) via verschillende manieren, zo kunnen ze worden achtergelaten op een parkeerplaats of andere plek maar brutalere criminelen kunnen ook net doen alsof ze een verloren USB-stick terugbrengen en inleveren bij bijvoorbeeld de receptie. Soms worden hierbij zelfs enveloppen ingezet met daadwerkelijke namen van personeel erop om het nog gerichter te maken.

Offline: meekijken op een scherm (shoulder surfing)

Vaak denken mensen er niet bij na dat als ze op een publieke locatie zoals in een trein aan het werk zijn dat er mensen mee kunnen luisteren of erger nog op een scherm mee kunnen lezen en zo mogelijk gevoelige informatie kunnen inzien, met alle gevolgen van dien.

Online: Phishing

Phishing via e-mail of via SMS/WhatsApp/Teams en andere kanalen valt ook zeker onder de noemer social engineering, omdat hierbij de mens gemanipuleerd wordt. Een nieuwere variant hierop is fraude via WhatsApp waarbij er iemand wordt nagedaan die in nood is, de zogenoemde “vriend-in-nood fraude” om geld afhandig te maken.

On- & offline: toegang verschaffen

Een trend die we de laatste tijd (helaas) steeds vaker zien is het verschaffen van toegang door mensen persoonlijk onder druk te zetten door te dreigen met doxxing (waarbij persoonlijke gegevens openbaar worden gemaakt) en andere vormen van kwalijke zaken.
Daarbij komt het ook voor dat mensen benaderd worden om hun toegang tot bedrijfsinformatie te verkopen waarbij soms flinke bedragen genoemd kunnen worden.

Adviezen

Een groot aantal van dit soort aanvallen is te voorkomen door bewustzijn te creëren van de gevaren en risico’s. Daarnaast helpt het enorm om cybersecurity vanuit een positief daglicht te benaderen, door niet fouten af te straffen en een cultuur te creëren waarbij vragen stellen bevorderd wordt. Hierdoor melden mensen zich sneller als ze in zo’n situatie terechtkomen.

Daarbij is gezond verstand altijd goed: denk na over wat je waar zegt en voer geen gevoelige gesprekken in bijvoorbeeld de trein.

Meer weten of benieuwd hoe wij hierin kunnen helpen?

Meer artikelen

 • De verborgen bedreigingen van slimme apparaten in jouw netwerk
  Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer weg te denken: slimme apparaten die één of meerdere taken kunnen uitvoeren en worden aangestuurd met een app of andere online dienst. De voordelen daarvan zijn dan ook duidelijk, voordat je naar kantoor gaat vast de warmtepomp de boel laten opwarmen of zelfs alvast de koffie klaar hebben staan.
 • Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?
  Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden. Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde *browser-in-the-browser* (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site. Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten. Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!
 • Hoe hou je de supply chain veilig?
  Ieder bedrijf werkt samen met andere bedrijven om samen een doel te bewerkstelligen of een (eind)klant een dienst of product te leveren. Door deze samenwerking ontstaat een vaak sterke keten maar in het kader van cybersecurity levert dit ook de nodige risico’s op. Door het onderlinge vertrouwen kan het zijn dat bijvoorbeeld e-mails of andere digitale gegevens uit deze keten minder goed gecontroleerd worden waardoor er een risico ontstaat.
 • Uw bedrijf beter beschermen tegen ransomware?
  Ransomware is helaas een veel voorkomende maar vaak ook verwoestende vorm van cybercriminaliteit, doordat het laagdrempelig is om te gebruiken voor criminelen. Door bestanden of systemen te gijzelen voor losgeld (ransom) proberen criminelen bedrijven geld afhandig te maken – vaak met vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er ook manieren om je hiertegen te wapenen.
 • De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth
  Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes. Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.