Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken

Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken

Tijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook.
In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.

Kritiek lek in MSMQ (CVE-2024-30080, score 9.8/10)

In dit lek in het Microsoft Message Queuing (MSMQ) onderdeel in Windows kunnen aanvallers willekeurige code uitvoeren op een kwetsbaar systeem door geprepareerde pakketjes over het netwerk te sturen. Dit lek is met name kwetsbaar omdat er geen enkele interactie van de gebruiker nodig is om een systeem over te nemen, dit lek krijgt dan ook een CVSS-score van 9.8 van 10.

Standaard is de MSMQ-module niet geïnstalleerd op Windows installaties, dus het algemene risico neemt daarmee wel af, op het moment is er nog geen update beschikbaar dus het advies is om de service Message Queuing uit te schakelen of TCP-poort 1801 dicht te zetten.

Kritiek lek in WiFi-driver (CVE-2024-30078, score 9.8/10)

In dit lek is het mogelijk dat aanvallers op hetzelfde WiFi-netwerk willekeurige code op een systeem kunnen uitvoeren door geprepareerde pakketjes over het netwerk te sturen, mits ze op hetzelfde netwerk zitten en binnen bereik zijn.
Daarnaast is dit lek alleen van toepassing als de Windows WiFi driver wordt gebruikt, wat in de praktijk weinig voorkomt aangezien fabrikanten van WiFi-chips zoals Realtek en Atheros vaak hun eigen drivers meeleveren en deze geïnstalleerd worden.

Het advies is om niet de Windows-driver te gebruiken, maar indien mogelijk over te stappen op een driver ontwikkeld door de fabrikant van de chip.

Lek in de voorbeeldweergave van Microsoft Outlook (CVE-2024-30101, score 7.5/10)

In dit lek in de voorbeeldweergave van Microsoft Outlook waarbij een aanvaller, na een handmatige handeling van de gebruiker, mogelijk willekeurige code kan uitvoeren op het systeem door een geprepareerde e-mail met kwaadaardige code te versturen. Gezien de complexiteit voor aanvallers om dit lek te misbruiken is er een lagere score toegewezen.

Meer weten of benieuwd of jouw systemen kwetsbaar zijn?

Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Meer artikelen

 • Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevonden
  In de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
 • Dagelijkse checks: een must voor continuïteit
  In een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
 • Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken
  Tijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
 • De menselijke factor in digitale veiligheid
  Uit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.
 • Het belang van regelmatig patchen
  De berichten over dat er een nieuw lek gevonden is in een bepaald product, dat kan zowel hard- als software zijn, komen geregeld voor en met goede reden. Vaak zijn dit nieuwe lekken waar actief misbruik gemaakt van wordt gemaakt – met alle risico’s van dien. Dit soort lekken worden vaak ‘zero days’ genoemd, omdat ze heel nieuw zijn er er mogelijk nog geen update voor beschikbaar is.