Zero Trust: Identity & Access Management (IAM)

Zero Trust: Identity & Access Management (IAM)

Met Identity & Access Management (IAM) draait het om het controleren van wie er waar en wanneer toegang heeft tot welke resources. Dit omvat onder andere authenticatie, autorisatie en audit trails (AAA model).

Authenticatie – identiteit verifiëren

De eerste stap van IAM is het verifiëren van de identiteit van de gebruiker die toegang probeert te krijgen. Vroeger gebeurde dat op basis van een gebruikersnaam & wachtwoord, tegenwoordig is daarbij minimaal MFA (Multi-Factor Authentication) bij nodig maar ook conditional access zodat niet vanaf elke willekeurige machine ingelogd kan worden.

Autorisatie – toegang beperken

Nadat vastgesteld is dat de identiteit van de gebruiker is geverifieerd moet er worden bepaald of de gebruiker bij de opgevraagde resource mag. Dit is niet alleen maar een rechtenkwestie maar bevat ook factoren zoals locatie, tijdstip of status van het apparaat. Bij sommige resources is het essentieel dat alleen beheerde devices die aan hoge standaarden voldoen toegang krijgen. Belangrijk hierbij is ook dat er een least privilege model gehanteerd wordt waarbij men alleen de noodzakelijke rechten krijgt.

Audit trails – Logboek vastleggen

Of de hierboven genoemde stappen nou succesvol zijn of niet, het is essentieel om hier een logboek van bij te houden.
Zo kan er altijd een audit trail worden opgesteld in het geval van bijvoorbeeld een datalek of digitale inbraak.
Natuurlijk is het in zo’n audit trail ook belangrijk dat het 100% betrouwbaar is en dat de records binnen de logs niet aangepast kunnen worden, door wie dan ook.

Meer weten of benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen verbeteren?

Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Meer artikelen

  • Zero-day kwetsbaarheid in meerdere Windows-versies
    Onderzoekers van beveiligingsbedrijf 0patch hebben een kwetsbaarheid ontdekt in meerdere Windows-versies waarbij hashes van credentials van gebruikers kunnen lekken door alleen een speciaal gemaakt bestand te openen. Deze hashes kunnen vervolgens gekraakt worden door de verouderde encryptie in het NTLM-protocol.
  • Hackers gebruiken beschadigde Office-documenten in nieuwe aanval
    Onderzoekers van cybersecurity-bedrijf Any.run hebben een phishing-campagne waargenomen waarbij beschadigde Office-documenten worden ingezet om e-mail- & endpoint-security oplossingen te omzeilen.
  • Zero Trust: Segmentatie
    Met segmentatie kun je laterale beweging, het verplaatsen van het ene naar het andere systeem, binnen de organisatie beperken. Dit zorgt ervoor dat geautoriseerde gebruikers voor hen benodigde delen kunnen bereiken maar ook dat aanvallen beperkt blijven tot één systeem en geen verdere schade kunnen aanrichten.
  • Zero Trust: Identity & Access Management (IAM)
    Met Identity & Access Management (IAM) draait het om het controleren van wie er waar en wanneer toegang heeft tot welke resources. Dit omvat onder andere authenticatie, autorisatie en audit trails (AAA model).
  • Cybercriminelen gebruiken Microsoft Teams om contact te leggen met gebruikers
    Cybercriminelen doen zich voor als IT-support via Teams na spam-e-mails. Wees alert en voorkom dat ze toegang krijgen tot bedrijfsdata.