Zero Trust: Identity & Access Management (IAM)
Met Identity & Access Management (IAM) draait het om het controleren van wie er waar en wanneer toegang heeft tot welke resources. Dit omvat onder andere authenticatie, autorisatie en audit trails (AAA model).
Authenticatie – identiteit verifiëren
De eerste stap van IAM is het verifiëren van de identiteit van de gebruiker die toegang probeert te krijgen. Vroeger gebeurde dat op basis van een gebruikersnaam & wachtwoord, tegenwoordig is daarbij minimaal MFA (Multi-Factor Authentication) bij nodig maar ook conditional access zodat niet vanaf elke willekeurige machine ingelogd kan worden.
Autorisatie – toegang beperken
Nadat vastgesteld is dat de identiteit van de gebruiker is geverifieerd moet er worden bepaald of de gebruiker bij de opgevraagde resource mag. Dit is niet alleen maar een rechtenkwestie maar bevat ook factoren zoals locatie, tijdstip of status van het apparaat. Bij sommige resources is het essentieel dat alleen beheerde devices die aan hoge standaarden voldoen toegang krijgen. Belangrijk hierbij is ook dat er een least privilege model gehanteerd wordt waarbij men alleen de noodzakelijke rechten krijgt.
Audit trails – Logboek vastleggen
Of de hierboven genoemde stappen nou succesvol zijn of niet, het is essentieel om hier een logboek van bij te houden.
Zo kan er altijd een audit trail worden opgesteld in het geval van bijvoorbeeld een datalek of digitale inbraak.
Natuurlijk is het in zo’n audit trail ook belangrijk dat het 100% betrouwbaar is en dat de records binnen de logs niet aangepast kunnen worden, door wie dan ook.
Meer weten of benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen verbeteren?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Ransomware bende gebruikt webcam om systemen te versleutelenRansomware bende gebruikt webcams om ransomware ongezien in een netwerk te verspreiden.
- Malware vermomd als CAPTCHA-verificatieNieuwe malware doet zich voor als een defecte CAPTCHA. Gebruikers volgen herstelinstructies, maar voeren zo onbewust malware uit.
- Biometrische authenticatie & deepfakesBiometrische beveiliging is kwetsbaar door deepfakes. Geavanceerde AI kan vingerafdrukken, gezichten en stemmen nabootsen, wat serieuze risico’s oplevert.
- Schaduw AI: innovatie & verborgen gevarenHet is in steeds meer software en oplossingen terug te vinden: AI. Binnen organisaties worden deze AI-oplossingen ook steeds meer als hulpmiddel gebruikt om diverse taken uit te oefenen zoals het genereren van teksten of zelfs hele presentaties. Maar wie gebruikt er AI binnen de organisatie en welke AI-oplossingen worden er ingezet?
- Proof-of-concept exploit laat Windows Domain Controllers crashenEr is een proof-of-concept exploit uitgebracht welke misbruik maakt van het al gedichtte lek in Microsoft Windows onder noemer CVE-2024-49113. Door deze PoC kunnen kwetsbare Domain Controllers crashen en rebooten door een speciaal gefabriceerd LDAP-request te sturen.