Zero Trust: Segmentatie

Zero Trust: Segmentatie

Met segmentatie kun je laterale beweging, het verplaatsen van het ene naar het andere systeem, binnen de organisatie beperken. Dit zorgt ervoor dat geautoriseerde gebruikers voor hen benodigde delen kunnen bereiken maar ook dat aanvallen beperkt blijven tot één systeem en geen verdere schade kunnen aanrichten.

Netwerken

Segmentering is al jaren een belangrijk onderdeel van netwerken, door netwerken in te delen in verschillende segmenten kunnen componenten die niks bij elkaar te zoeken hebben afgeschermd worden zodát ze elkaar ook niet kunnen bereiken.

Het idee achter segmentatie is simpel maar effectief: door delen van het netwerk te isoleren, kunnen organisaties het verkeer en de toegang tot gevoelige data strikter beheren. Elk segment heeft zijn eigen toegangscontroles en beperkingen, wat betekent dat een inbreuk in één segment niet direct het hele netwerk in gevaar brengt. Hierdoor worden gevoelige data en kritieke systemen beter beschermd, omdat indringers minder vrijheid hebben om zich te verplaatsen en verdere schade aan te richten.

Laterale beweging

Met laterale beweging wordt bedoeld dat een aanvaller zich van het ene naar het andere systeem kan bewegen om op zoek te gaan naar systemen met meer data of belangrijkere data zoals toegang tot financiële systemen.

Beperking van deze laterale beweging kan op een aantal manieren:

  • Netwerksegmentering: hierbij zorg je dat apparaten elkaar helemaal niet kunnen bereiken en directe communicatie tussen endpoints niet mogelijk is
  • Password policies: hierbij zorg je dat elk endpoint een unieke set wachtwoorden heeft door middel van bijvoorbeeld Microsoft’s LAPS oplossing waarbij elke PC een uniek Administrator-wachtwoord krijgt.

Cloud oplossingen

Binnen Cloud platformen zijn er ook mogelijkheden om segmentering toe te passen, door bijvoorbeeld workloads van elkaar te scheiden door ze in aparte onderdelen (ook wel ‘subscriptions’) onder te brengen. Daardoor kan er ook een aparte subset aan gebruikers en/of beheerders verantwoordelijk worden gemaakt voor die specifieke workload, zonder dat ze überhaupt inzien dat er nog andere workloads bestaan.

In een tijd waarin cyberdreigingen zich snel ontwikkelen, wordt netwerksegmentatie steeds belangrijker als basisstrategie voor beveiliging. Bedrijven vertrouwen vaak op een open netwerkstructuur waar gebruikers en apparaten vrij toegang hebben. Hoewel dit de efficiëntie verhoogt, maakt het netwerken ook kwetsbaar voor aanvallen, omdat indringers zich gemakkelijk van het ene naar het andere deel van het netwerk kunnen bewegen.

Netwerksegmentatie pakt dit probleem aan door het netwerk op te delen in kleinere, beter beheersbare secties.

Meer weten of benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen verbeteren?

Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.

Meer weten? Neem contact met ons op!

Meer artikelen

  • Zero Trust: Segmentatie
    Met segmentatie kun je laterale beweging, het verplaatsen van het ene naar het andere systeem, binnen de organisatie beperken. Dit zorgt ervoor dat geautoriseerde gebruikers voor hen benodigde delen kunnen bereiken maar ook dat aanvallen beperkt blijven tot één systeem en geen verdere schade kunnen aanrichten.
  • Zero Trust: Identity & Access Management (IAM)
    Met Identity & Access Management (IAM) draait het om het controleren van wie er waar en wanneer toegang heeft tot welke resources. Dit omvat onder andere authenticatie, autorisatie en audit trails (AAA model).
  • Cybercriminelen gebruiken Microsoft Teams om contact te leggen met gebruikers
    Cybercriminelen doen zich voor als IT-support via Teams na spam-e-mails. Wees alert en voorkom dat ze toegang krijgen tot bedrijfsdata.
  • Meetbaar voldoen aan normeringen?
    Met het RiskGuardian-platform voldoe je aan normeringen zoals NEN7510 en ISO27001, en toon je maatregelen aan voor klanten, leveranciers en auditors.
  • Wachtwoorden hoeven niet meer te verlopen
    Wachtwoorden laten verlopen verhoogt niet de veiligheid, maar leidt juist tot zwakkere wachtwoorden. Ontdek waarom deze verouderde praktijk niet werkt.