Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?

Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?

Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden.
Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde browser-in-the-browser (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site.

Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten.
Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!

Beter goed gejat

Dan slecht ontwikkeld. Door diverse maatregelen zijn phishing-campagnes voor criminelen steeds lastiger om succesvol te maken. Maar doordat vrijwel iedereen tegenwoordig meer en meer cloud- & onlinediensten gebruikt is het nog steeds een zeer aantrekkelijk doel; als je als crimineel tienduizend phishing-berichten de wereld in slingert en 10% daarvan klikt daarop, dan heb je toch al gauw duizend potentiële slachtoffers. Als daarvan dan weer 10% zijn of haar gegevens invult heb je er toch weer honderd accounts buitgemaakt – en dat levert vaak serieus geld op op het darkweb.

Door een valide loginscherm na te bootsen op een verder legitiem uitziende pagina het zo doen lijken dat je moet inloggen op je Microsoft, Google of welk account dan ook.

een voorbeeld van zo’n BitB-pagina

In de afbeelding hierboven zie je helemaal boven in de echte adresbalk en op de webpagina zelf een nagebootst browservenster die lijkt alsof ie naar de echte loginpagina van Microsoft 365 gaat, maar dat is helemaal niet het geval.
Dit is namelijk allemaal nep, tot aan het slotje en de knoppen om het venster te sluiten aan toe. Deze techniek maakt gebruik van iframes om de inhoud van een andere webpagina (de daadwerkelijke phishing-pagina in dit geval) op te halen.

Als je hierin dus je gegevens invult komen ze in de handen van de crimineel terecht, met alle gevolgen van dien.

Wachtwoordmanagers

Als je gebruik maakt van een wachtwoordmanager ben je hier mogelijk tegen beschermd.
Deze zijn namelijk vaak voorzien van een functie om automatisch jouw inloggegevens in te vullen, mits de software de loginpagina als valide herkent. In dit geval is het geen valide pagina dus zal jouw wachtwoordmanager dit niet vullen. Dit kan een signaal zijn dat er iets niet klopt.

Helemaal geen wachtwoorden meer

Naast het gebruik van MFA (Multi-Factor Authentication) is inloggen zónder wachtwoorden nog veel beter.
Door een passkey te gebruiken ben je altijd beschermd tegen phishing-pagina want een passkey (een fysieke token) zal echt alleen maar zijn gegevens afgeven als de website waarop je inlogt geldig en veilig is. Jouw Microsoft-gegevens slaat ie op met een koppeling naar de geldige loginpagina. Klopt de loginpagina niet? Dan herkent jouw passkey dit en zal ie jouw gegevens niet afgeven.

Meer weten?

Meer artikelen

 • De verborgen bedreigingen van slimme apparaten in jouw netwerk
  Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer weg te denken: slimme apparaten die één of meerdere taken kunnen uitvoeren en worden aangestuurd met een app of andere online dienst. De voordelen daarvan zijn dan ook duidelijk, voordat je naar kantoor gaat vast de warmtepomp de boel laten opwarmen of zelfs alvast de koffie klaar hebben staan.
 • Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?
  Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden. Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde *browser-in-the-browser* (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site. Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten. Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!
 • Hoe hou je de supply chain veilig?
  Ieder bedrijf werkt samen met andere bedrijven om samen een doel te bewerkstelligen of een (eind)klant een dienst of product te leveren. Door deze samenwerking ontstaat een vaak sterke keten maar in het kader van cybersecurity levert dit ook de nodige risico’s op. Door het onderlinge vertrouwen kan het zijn dat bijvoorbeeld e-mails of andere digitale gegevens uit deze keten minder goed gecontroleerd worden waardoor er een risico ontstaat.
 • Uw bedrijf beter beschermen tegen ransomware?
  Ransomware is helaas een veel voorkomende maar vaak ook verwoestende vorm van cybercriminaliteit, doordat het laagdrempelig is om te gebruiken voor criminelen. Door bestanden of systemen te gijzelen voor losgeld (ransom) proberen criminelen bedrijven geld afhandig te maken – vaak met vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er ook manieren om je hiertegen te wapenen.
 • De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth
  Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes. Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.