Wachtwoorden & passkeys

Wij hebben een hekel aan wachtwoorden

Onderzoek laat zien dat iedere medewerker in Nederland gemiddeld meer dan 65 wachtwoorden moet onthouden. Al deze wachtwoorden moeten daarbij ook nog eens uniek zijn én voldoen aan een hele serie aan eisen, zoals een minimaal aantal karakters, hoofdletters, leestekens, et cetera.

Passkeys kunnen hierin een oplossing bieden.

Zwaktes van een wachtwoord

Wachtwoorden zijn om meerdere reden niet meer voldoende om veiligheid te kunnen waarborgen:

  1. Enkele factor
    wachtwoorden zijn gebaseerd op één factor: “iets wat je weet” en bieden daardoor een eendimensionale beveiliging
  2. Makkelijk te raden
    Omdat men veel wachtwoorden heeft en soms nog zelfs moet kunnen onthouden worden vaak zwakke wachtwoorden zoals “password” of “welkom” in allerlei variaties gebruikt
  3. Hergebruik
    Naast dat de sterkte van de wachtwoorden vaak te wensen overlaat worden ze ook nog eens hergebruikt
  4. Phishing & datalekken
    Wachtwoorden kunnen door middel van phishing en datalekken gemakkelijk uitgelekt en hergebruikt worden en omdat er geen enkele controle is op waar en wanneer ze gebruikt kunnen worden kunnen criminelen hier gemakkelijk gebruik van maken.

Multi-Factor Authenticatie (MFA/2FA)

Multi-Factor Authenticatie (MFA of ook wel 2FA) genoemd voegt een extra dimensie toe aan een wachtwoord. Vaak wordt hierbij de factor “iets wat je hebt” met een app op de smartphone gebruikt of “iets wat je bent” als de tweede factor iets biometrisch is.

Door deze tweede factor is een gebruikersnaam & wachtwoord alleen niet meer genoeg om de authenticatie te doen. Hierdoor wordt de veiligheid al vele malen beter geborgd maar het is nog steeds gebaseerd op een wachtwoord en kan door gebruikers als omslachtig of dubbelop worden ervaren.

Passkeys

Passkeys, oftewel digitale sleutels, zijn een initiatief van de FIDO Alliance waarbij onder andere Apple, Microsoft en Google zijn aangesloten.

Hierbij worden cryptografisch twee sleutels gegenereerd: een private key die geheim is en een public key die gebruikt wordt tijdens de authenticatie en in feite zal dienen als een wachtwoord.


Zo’n passkey kan een smartphone zijn (in combinatie met bestaande biometrische beveiliging zoals FaceID of een vingerafdrukscanner) of een token als een YubiKey met een USB-aansluiting.

Door de inherente veiligheid van passkeys wordt het vrijwel onmogelijk om met een nagemaakte website credentials te achterhalen, de passkey weet immers dat de credentials bij een bepaalde website horen en zo’n nagemaakte phishing site valt hier niet onder.

Meer weten over hoe we je kunnen helpen met de integratie van passkeys en alle voordelen ervan?

Meer artikelen

  • Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevonden
    In de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
  • Dagelijkse checks: een must voor continuïteit
    In een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
  • Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken
    Tijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
  • De menselijke factor in digitale veiligheid
    Uit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.
  • Het belang van regelmatig patchen
    De berichten over dat er een nieuw lek gevonden is in een bepaald product, dat kan zowel hard- als software zijn, komen geregeld voor en met goede reden. Vaak zijn dit nieuwe lekken waar actief misbruik gemaakt van wordt gemaakt – met alle risico’s van dien. Dit soort lekken worden vaak ‘zero days’ genoemd, omdat ze heel nieuw zijn er er mogelijk nog geen update voor beschikbaar is.