Wij hebben een hekel aan wachtwoorden
Onderzoek laat zien dat iedere medewerker in Nederland gemiddeld meer dan 65 wachtwoorden moet onthouden. Al deze wachtwoorden moeten daarbij ook nog eens uniek zijn én voldoen aan een hele serie aan eisen, zoals een minimaal aantal karakters, hoofdletters, leestekens, et cetera.
Passkeys kunnen hierin een oplossing bieden.
Zwaktes van een wachtwoord
Wachtwoorden zijn om meerdere reden niet meer voldoende om veiligheid te kunnen waarborgen:
- Enkele factor
wachtwoorden zijn gebaseerd op één factor: “iets wat je weet” en bieden daardoor een eendimensionale beveiliging - Makkelijk te raden
Omdat men veel wachtwoorden heeft en soms nog zelfs moet kunnen onthouden worden vaak zwakke wachtwoorden zoals “password” of “welkom” in allerlei variaties gebruikt - Hergebruik
Naast dat de sterkte van de wachtwoorden vaak te wensen overlaat worden ze ook nog eens hergebruikt - Phishing & datalekken
Wachtwoorden kunnen door middel van phishing en datalekken gemakkelijk uitgelekt en hergebruikt worden en omdat er geen enkele controle is op waar en wanneer ze gebruikt kunnen worden kunnen criminelen hier gemakkelijk gebruik van maken.
Multi-Factor Authenticatie (MFA/2FA)
Multi-Factor Authenticatie (MFA of ook wel 2FA) genoemd voegt een extra dimensie toe aan een wachtwoord. Vaak wordt hierbij de factor “iets wat je hebt” met een app op de smartphone gebruikt of “iets wat je bent” als de tweede factor iets biometrisch is.
Door deze tweede factor is een gebruikersnaam & wachtwoord alleen niet meer genoeg om de authenticatie te doen. Hierdoor wordt de veiligheid al vele malen beter geborgd maar het is nog steeds gebaseerd op een wachtwoord en kan door gebruikers als omslachtig of dubbelop worden ervaren.
Passkeys
Passkeys, oftewel digitale sleutels, zijn een initiatief van de FIDO Alliance waarbij onder andere Apple, Microsoft en Google zijn aangesloten.
Hierbij worden cryptografisch twee sleutels gegenereerd: een private key die geheim is en een public key die gebruikt wordt tijdens de authenticatie en in feite zal dienen als een wachtwoord.

Zo’n passkey kan een smartphone zijn (in combinatie met bestaande biometrische beveiliging zoals FaceID of een vingerafdrukscanner) of een token als een YubiKey met een USB-aansluiting.
Door de inherente veiligheid van passkeys wordt het vrijwel onmogelijk om met een nagemaakte website credentials te achterhalen, de passkey weet immers dat de credentials bij een bepaalde website horen en zo’n nagemaakte phishing site valt hier niet onder.
Meer weten over hoe we je kunnen helpen met de integratie van passkeys en alle voordelen ervan?
Meer artikelen
- Amerikaanse overheid stopt financiering van MITREDe Amerikaanse non-profit organisatie MITRE, vooral bekend van het CVE-programma (Common Vulnerabilities & Exposures) wat één van de steunpilaren van de cybersecurity-industrie is heeft bekend gemaakt dat met ingang van 16 april de Amerikaanse overheid stopt met het financieren van dit programma.
- Microsoft dicht actief gebruikt zero-day lek in WindowsMicrosoft heeft recent updates uitgebracht die een zero-day kwetsbaarheid in vrijwel alle versies van Windows oplost. Deze kwetsbaarheid werd volgens diverse onderzoeken ingezet in ransomware-aanvallen om privilege escalation te doen.
- Ransomware bende gebruikt webcam om systemen te versleutelenRansomware bende gebruikt webcams om ransomware ongezien in een netwerk te verspreiden.
- Malware vermomd als CAPTCHA-verificatieNieuwe malware doet zich voor als een defecte CAPTCHA. Gebruikers volgen herstelinstructies, maar voeren zo onbewust malware uit.
- Biometrische authenticatie & deepfakesBiometrische beveiliging is kwetsbaar door deepfakes. Geavanceerde AI kan vingerafdrukken, gezichten en stemmen nabootsen, wat serieuze risico’s oplevert.