Veiligheid begint met een sterke back-up strategie

Veiligheid begint met een sterke back-up strategie

Een effectieve back-up strategie kan de ruggengraat vormen van uw digitale veiligheid. Dit omvat veel meer dan alleen maar zorgen dat de back-ups offline of immutable zijn, zo is het essentieel om back-ups periodiek te (laten) testen en verifiëren of de data die er staat bruikbaar en intact is, waarbij data in de cloud niet vergeten moet worden.

3-2-1

De gouden regel voor back-ups is de 3-2-1 regel:

  • 3 back-ups
  • 2 locaties
  • 1 offline/read-only/immutable

Dit zorgt ervoor dat de back-up een effectief hulpmiddel kan zijn in verschillende situaties, door een hot back-up in uw netwerk zijn snelle acties voor kleine restores mogelijk en met de cold back-up is er in een noodgeval een reservekopie van de data beschikbaar.

Vergeet clouddiensten niet!

Soms worden in back-up strategieën geen rekening gehouden met het back-ups van data in clouddiensten. Afhankelijk van het geldende (service-)contract kan er mogelijk een clausule in staan waarin staat dat de provider geen back-ups maakt van uw data inclusief retentie van meerdere dagen.

Daarom is het essentieel om deze data ook mee te nemen, veel (grotere) clouddiensten zijn vaak goed te koppelen aan bestaande back-up diensten zoals bijvoorbeeld van Veeam.

Test, verify, repeat

Back-ups moeten niet alleen gemaakt worden, maar ook worden gecontroleerd en dan niet alleen of ze gelukt zijn maar ook of de integriteit van de data intact en beschikbaar is volgens het CIA-principe (Confidentiality, Integrity & Availability).

Daarnaast is het ook belangrijk om regelmatig restores te laten testen, om te controleren of de theorie aansluit op de praktijk maar ook om een inschatting te kunnen hebben of de tijd benodigd om te restoren binnen de perken valt, een back-up die dagen nodig heeft om te herstellen is niet effectief.

Veilig restoren

In het geval van bijvoorbeeld ransomware of een APT (Advanced Persistent Threat) is het van essentieel belang om te weten of de back-up data die gerestored moet worden ook ‘schoon’ is zodat de threat niet vrolijk meekomt.
Daarom is het ook van belang dat in uw back-up strategie rekening wordt gehouden met een secure restore mogelijkheid waarbij data die hersteld wordt gescand kan worden door één of meerdere anti-virus lagen – zonder dat dit het proces enorm vertraagd.

Meer weten of hulp nodig?

Hulp nodig of gewoon eens nieuwsgierig hoe dit er nu voor staat en hoe uw back-up strategie in een noodgeval uw redding kan zijn?

Meer artikelen

  • Zero Trust: Segmentatie
    Met segmentatie kun je laterale beweging, het verplaatsen van het ene naar het andere systeem, binnen de organisatie beperken. Dit zorgt ervoor dat geautoriseerde gebruikers voor hen benodigde delen kunnen bereiken maar ook dat aanvallen beperkt blijven tot één systeem en geen verdere schade kunnen aanrichten.
  • Zero Trust: Identity & Access Management (IAM)
    Met Identity & Access Management (IAM) draait het om het controleren van wie er waar en wanneer toegang heeft tot welke resources. Dit omvat onder andere authenticatie, autorisatie en audit trails (AAA model).
  • Cybercriminelen gebruiken Microsoft Teams om contact te leggen met gebruikers
    Cybercriminelen doen zich voor als IT-support via Teams na spam-e-mails. Wees alert en voorkom dat ze toegang krijgen tot bedrijfsdata.
  • Meetbaar voldoen aan normeringen?
    Met het RiskGuardian-platform voldoe je aan normeringen zoals NEN7510 en ISO27001, en toon je maatregelen aan voor klanten, leveranciers en auditors.
  • Wachtwoorden hoeven niet meer te verlopen
    Wachtwoorden laten verlopen verhoogt niet de veiligheid, maar leidt juist tot zwakkere wachtwoorden. Ontdek waarom deze verouderde praktijk niet werkt.