De risico’s van het gebruiken van AI chatbots
Tegenwoordig zijn ze bijna overal te vinden: AI chatbots die je kunnen helpen met allerhande taken en informatievoorziening en eerlijk is eerlijk, ze kunnen enorm handig zijn! Maar zoals wel vaker zijn er ook risico’s verbonden aan het gebruik hiervan.
In dit (geheel door een mens geschreven!) artikel leggen we een aantal van die risico’s uit.
Chatbots
Het lijkt wel een enorme hype te zijn, overal verschijnen nieuwe chatbots en worden ze geïntegreerd in bestaande applicaties. Vaak zijn dit AI-toepassingen gebaseerd op het LLM-model wat staat voor Large Language Model. Dat betekent dat dit type AI getraind is met enorme sets aan data om menselijke taal te intepreteren, begrijpen en genereren.
Ze kunnen dus enorm goed tekst genereren, maar niet echt de materie ‘begrijpen’.
Bekende modellen hiervan zijn ChatGPT, Microsoft Copilot of GROK van X (voorheen Twitter).
Kwaliteit & betrouwbaarheid van de datasets
Deze LLM’s baseren de informatie die ze je geven op informatie die ze al hebben verzameld vanuit hun datasets. Daar zit ook meteen een risico in; je weet immers niet waar de dataset op gebaseerd is, de meeste publiek beschikbare chatbots zijn daar ontzettend onduidelijk over.
Daarnaast moet je je ook afvragen of de informatie relevant is voor de locatie waar je je bevindt, zo zijn er voorbeelden bekend van juristen of advocaten die informatie uit ChatGPT haalden over wetboeken maar de chatbot doodleuk met informatie uit een wetboek van een ander land kwam die helemaal niet relevant was. Dat laat maar weer zien dat de informatie die zo’n bot geeft handig is, maar niet klakkeloos 1-op-1 overgenomen moet worden.
Gevoelige informatie delen
Daarbij is het ook belangrijk om te onthouden dat je geen gevoelige informatie deelt met een chatbot, tenzij de dataset privé of 100% transparant is. Een publieke chatbot verwerkt namelijk de gegevens die jíj erin stopt ook in de dataset en daarmee kunnen die gegevens in potentie gedeeld worden met derden. Uit onderzoek van Netskope is gebleken dat van de 10.000 zakelijke gebruikers er minimaal 183 een incident hebben gehad waarbij gevoelige informatie zoals personal identifiable information (PII) gedeeld is met een chatbot, maar dit kan ook net zo goed broncode van een applicatie of andere bedrijfsgeheimen inhouden. In sommige gevallen zijn er zelfs credentials gedeeld met een chatbot.
Rechten binnen een zakelijke chatbot
Met Microsoft Copilot zien we ook een opkomst van een nieuw soort chatbot, eentje die geïntegreerd wordt in je bestaande Microsoft 365-omgeving en daaruit relevante informatie kan opzoeken.
Maar dit model brengt ook weer een nieuw risico met zich mee: Copilot baseert zich op de bestaande rechten van de gebruiker die een vraag stelt, maar als de rechtenstructuur niet klopt of niet dekkend is kunnen er heel makkelijk gegevens worden gedeeld met iemand die dat niet hoeft te weten. Zo is het niet ondenkbaar dat in specifieke gevallen een gebruiker toegang kan krijgen tot gevoelige HR-informatie, simpelweg omdat de rechten niet goed genoeg zijn ingesteld volgens het Zero Trust-model.
Meer weten of benieuwd hoe bestendig jouw organisatie is?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Aanvallers misbruiken Microsoft Sway in grootschalige campagneIn een grootschalige phishing-campagne worden QR-codes die een gebruiker moeten verleiden om zijn of haar credentials te overhandigen gehost op een Microsoft Sway-webpagina. Hierdoor lijkt het alsof het een valide Microsoft-loginpagina is.
- Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevondenIn de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
- Dagelijkse checks: een must voor continuïteitIn een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
- Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekkenTijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
- De menselijke factor in digitale veiligheidUit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.