Politie vindt 5 miljoen unieke Nederlandse e-mailadressen
Na aanhoudingen eind januari dit jaar heeft de Nederlandse Politie bij de verdachten lijsten aangetroffen met 7 miljoen unieke e-mailadressen waarvan meer dan 5 miljoen adressen van Nederlanders zijn.
Deze adressen werden verhandeld maar ook gebruikt voor phishing of identiteitsdiefstal. Je kunt dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet.
Bankhelpdeskfraude
De eerder dit jaar aangehouden verdachten worden verdacht van het plegen van helpdeskfraude waarbij ze zogenaamd namens een helpdesk, vaak van een grote bank, mensen hun gegevens afhandig proberen te maken met uiteindelijke doel hun bankrekening te kunnen legen. Dit gaat vaak zó ver dat ze terwijl ze een slachtoffer bellen een handlanger aan de deur staat en zich voordoet als bankmedewerker en de betaalpas of creditcard komt ophalen omdat deze onveilig zou zijn.
Datasets
In de enorme datasets die hierbij in beslag zijn genomen zijn er meer dan 5 miljoen unieke e-mailadressen van Nederlanders gevonden.
Deze adressen worden gebruikt om grootschalig phishing of spam te versturen, of om gerichtere aanvallen op specifieke doelgroepen uit te oefenen.
Daarnaast worden deze datasets vaak verhandeld op allerlei plaatsen waaronder het darkweb waarbij andere criminelen vervolgens weer aan de haal gaan met de gegevens.
Helaas zijn deze gegevens al in omloop en betekent deze actie van de Politie helaas niet dat jouw e-mailadres zal verdwijnen van dit soort lijsten.
Wees je er vooral bewust van dat dit voor een toename van phishing en andere vervelende zaken kan zorgen.
Ben ik slachtoffer?
Met de speciale website die de Politie hiervoor heeft opgezet kun je zelf controleren of jouw e-mailadres in deze dataset(s) voorkomt.
Als dat zo is krijg je van de Politie een bericht met tips en informatie met wat je kunt doen.
Meer weten of benieuwd hoe bestendig jouw organisatie is?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Microsoft dicht actief gebruikt zero-day lek in WindowsMicrosoft heeft recent updates uitgebracht die een zero-day kwetsbaarheid in vrijwel alle versies van Windows oplost. Deze kwetsbaarheid werd volgens diverse onderzoeken ingezet in ransomware-aanvallen om privilege escalation te doen.
- Ransomware bende gebruikt webcam om systemen te versleutelenRansomware bende gebruikt webcams om ransomware ongezien in een netwerk te verspreiden.
- Malware vermomd als CAPTCHA-verificatieNieuwe malware doet zich voor als een defecte CAPTCHA. Gebruikers volgen herstelinstructies, maar voeren zo onbewust malware uit.
- Biometrische authenticatie & deepfakesBiometrische beveiliging is kwetsbaar door deepfakes. Geavanceerde AI kan vingerafdrukken, gezichten en stemmen nabootsen, wat serieuze risico’s oplevert.
- Schaduw AI: innovatie & verborgen gevarenHet is in steeds meer software en oplossingen terug te vinden: AI. Binnen organisaties worden deze AI-oplossingen ook steeds meer als hulpmiddel gebruikt om diverse taken uit te oefenen zoals het genereren van teksten of zelfs hele presentaties. Maar wie gebruikt er AI binnen de organisatie en welke AI-oplossingen worden er ingezet?