Politie vindt 5 miljoen unieke Nederlandse e-mailadressen
Na aanhoudingen eind januari dit jaar heeft de Nederlandse Politie bij de verdachten lijsten aangetroffen met 7 miljoen unieke e-mailadressen waarvan meer dan 5 miljoen adressen van Nederlanders zijn.
Deze adressen werden verhandeld maar ook gebruikt voor phishing of identiteitsdiefstal. Je kunt dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet.
Bankhelpdeskfraude
De eerder dit jaar aangehouden verdachten worden verdacht van het plegen van helpdeskfraude waarbij ze zogenaamd namens een helpdesk, vaak van een grote bank, mensen hun gegevens afhandig proberen te maken met uiteindelijke doel hun bankrekening te kunnen legen. Dit gaat vaak zó ver dat ze terwijl ze een slachtoffer bellen een handlanger aan de deur staat en zich voordoet als bankmedewerker en de betaalpas of creditcard komt ophalen omdat deze onveilig zou zijn.
Datasets
In de enorme datasets die hierbij in beslag zijn genomen zijn er meer dan 5 miljoen unieke e-mailadressen van Nederlanders gevonden.
Deze adressen worden gebruikt om grootschalig phishing of spam te versturen, of om gerichtere aanvallen op specifieke doelgroepen uit te oefenen.
Daarnaast worden deze datasets vaak verhandeld op allerlei plaatsen waaronder het darkweb waarbij andere criminelen vervolgens weer aan de haal gaan met de gegevens.
Helaas zijn deze gegevens al in omloop en betekent deze actie van de Politie helaas niet dat jouw e-mailadres zal verdwijnen van dit soort lijsten.
Wees je er vooral bewust van dat dit voor een toename van phishing en andere vervelende zaken kan zorgen.
Ben ik slachtoffer?
Met de speciale website die de Politie hiervoor heeft opgezet kun je zelf controleren of jouw e-mailadres in deze dataset(s) voorkomt.
Als dat zo is krijg je van de Politie een bericht met tips en informatie met wat je kunt doen.
Meer weten of benieuwd hoe bestendig jouw organisatie is?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Sterke toename van ‘ClickFix’-aanvallenDe digitale wereld is continu in beweging, en helaas geldt dat ook voor cybercriminelen. In 2025 zien we een opvallende toename van een nieuwe vorm van social engineering: ClickFix.
- Eén op de vier ransomware-slachtoffers krijgt data niet terug na betalingUit een rapport van cybersecuritybedrijf Delinea is gebleken dat één op de vier slachtoffers van ransomware de data niet of niet helemaal terug heeft gekregen na het betalen van het losgeld.
- Politie haalt veelgebruikte malware-tool offlineDe politie heeft de malware-testdienst AVCheck offline gehaald, waarmee cybercriminelen hun software onzichtbaar maakten voor antivirusprogramma’s. Deze actie, onderdeel van een internationale operatie, verstoort de verspreiding van malware en voorkomt nieuwe slachtoffers.
- Microsoft maakt nieuwe accounts standaard wachtwoordloosMicrosoft maakt nieuwe accounts standaard wachtwoordloos, waarbij gebruikers inloggen via passkeys, biometrie of verificatiecodes.
- Amerikaanse overheid stopt financiering van MITREDe Amerikaanse non-profit organisatie MITRE, vooral bekend van het CVE-programma (Common Vulnerabilities & Exposures) wat één van de steunpilaren van de cybersecurity-industrie is heeft bekend gemaakt dat met ingang van 16 april de Amerikaanse overheid stopt met het financieren van dit programma.