Wat gaat de NIS2 richtlijn betekenen?

Wat gaat de NIS2 richtlijn betekenen?

De NIS2 richtlijn, ook wel de Network and Information Systems Directive 2, is een Europese richtlijn die tot doel heeft de cybersecurity in de EU te versterken. Deze richtlijn stelt strenge eisen aan de beveiliging van vitale infrastructuren en digitale diensten om cyberaanvallen te voorkomen en te bestrijden. Het is een belangrijk instrument om de digitale weerbaarheid van Europa te vergroten.

Richtlijnen en wetgeving

Op het moment van schrijven is de NIS2 (de opvolger van de NIB of NIS1) alleen nog een richtlijn gesteld vanuit Europa, maar zal in de loop der tijd worden vertaald naar Nederlandse wetgeving zoals dit voorheen ook met de AVG en GDPR is gegaan.

Vanaf dat moment zullen publieke en private organisaties die onder de NIS2 regelgeving vallen er ook een aantal verplichtingen bij krijgen:

 • Zorgplicht
  Hierin zijn organisaties verplicht om zelf een risico analyse te doen en op basis hiervan gepaste maatregelen te nemen.
 • Meldplicht
  Organisaties zijn verplicht om incidenten binnen 24 uur bij de toezichthouder en bij een CSIRT (Computer Security Incident Response Team) te melden.
 • Toezicht
  Binnen de NIS2 richtlijn valt ook toezicht, wat wil zeggen dat er een onafhankelijk toezichthouder wordt aangewezen die organisaties kan controleren op de hierboven gemelde verplichtingen.

Essentiële & belangrijke organisaties

Binnen de NIS2 vallende organisaties worden ingedeeld in twee categorieën: essentieel (bijlage 1) voor organisaties met een ontwrichtende impact op de samenleving of economie en belangrijk (bijlage 2) voor bijvoorbeeld aanbieders van digitale (cloud-)diensten.

afb.1: sectoren per bijlage (bron: digitaltrustcenter.nl)

Meer artikelen

 • De verborgen bedreigingen van slimme apparaten in jouw netwerk
  Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer weg te denken: slimme apparaten die één of meerdere taken kunnen uitvoeren en worden aangestuurd met een app of andere online dienst. De voordelen daarvan zijn dan ook duidelijk, voordat je naar kantoor gaat vast de warmtepomp de boel laten opwarmen of zelfs alvast de koffie klaar hebben staan.
 • Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?
  Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden. Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde *browser-in-the-browser* (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site. Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten. Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!
 • Hoe hou je de supply chain veilig?
  Ieder bedrijf werkt samen met andere bedrijven om samen een doel te bewerkstelligen of een (eind)klant een dienst of product te leveren. Door deze samenwerking ontstaat een vaak sterke keten maar in het kader van cybersecurity levert dit ook de nodige risico’s op. Door het onderlinge vertrouwen kan het zijn dat bijvoorbeeld e-mails of andere digitale gegevens uit deze keten minder goed gecontroleerd worden waardoor er een risico ontstaat.
 • Uw bedrijf beter beschermen tegen ransomware?
  Ransomware is helaas een veel voorkomende maar vaak ook verwoestende vorm van cybercriminaliteit, doordat het laagdrempelig is om te gebruiken voor criminelen. Door bestanden of systemen te gijzelen voor losgeld (ransom) proberen criminelen bedrijven geld afhandig te maken – vaak met vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er ook manieren om je hiertegen te wapenen.
 • De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth
  Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes. Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.

Voorbereiding

Zoals met zoveel zaken is een goede voorbereiding essentieel.
Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden omtrent de NIS2 maar duidelijk is al wel dat dit voor veel organisaties inhoudt dat de digitale weerbaarheid verbeterd moet worden.

Wij kunnen hierbij helpen, denk hierbij aan een risico analyse om te weten waar je staat aan de hand van onze gestandaardiseerde baseline of maatwerk advies, waarin we een op maat gemaakt plan maken om jouw organisatie beter voor te bereiden op de NIS2.