Wat gaat de NIS2 richtlijn betekenen?
De NIS2 richtlijn, ook wel de Network and Information Systems Directive 2, is een Europese richtlijn die tot doel heeft de cybersecurity in de EU te versterken. Deze richtlijn stelt strenge eisen aan de beveiliging van vitale infrastructuren en digitale diensten om cyberaanvallen te voorkomen en te bestrijden. Het is een belangrijk instrument om de digitale weerbaarheid van Europa te vergroten.
Richtlijnen en wetgeving
Op het moment van schrijven is de NIS2 (de opvolger van de NIB of NIS1) alleen nog een richtlijn gesteld vanuit Europa, maar zal in de loop der tijd worden vertaald naar Nederlandse wetgeving zoals dit voorheen ook met de AVG en GDPR is gegaan.
Vanaf dat moment zullen publieke en private organisaties die onder de NIS2 regelgeving vallen er ook een aantal verplichtingen bij krijgen:
- Zorgplicht
Hierin zijn organisaties verplicht om zelf een risico analyse te doen en op basis hiervan gepaste maatregelen te nemen. - Meldplicht
Organisaties zijn verplicht om incidenten binnen 24 uur bij de toezichthouder en bij een CSIRT (Computer Security Incident Response Team) te melden. - Toezicht
Binnen de NIS2 richtlijn valt ook toezicht, wat wil zeggen dat er een onafhankelijk toezichthouder wordt aangewezen die organisaties kan controleren op de hierboven gemelde verplichtingen.
Essentiële & belangrijke organisaties
Binnen de NIS2 vallende organisaties worden ingedeeld in twee categorieën: essentieel (bijlage 1) voor organisaties met een ontwrichtende impact op de samenleving of economie en belangrijk (bijlage 2) voor bijvoorbeeld aanbieders van digitale (cloud-)diensten.
Meer artikelen
- Aanvallers misbruiken Microsoft Sway in grootschalige campagneIn een grootschalige phishing-campagne worden QR-codes die een gebruiker moeten verleiden om zijn of haar credentials te overhandigen gehost op een Microsoft Sway-webpagina. Hierdoor lijkt het alsof het een valide Microsoft-loginpagina is.
- Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevondenIn de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
- Dagelijkse checks: een must voor continuïteitIn een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
- Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekkenTijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
- De menselijke factor in digitale veiligheidUit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.
Voorbereiding
Zoals met zoveel zaken is een goede voorbereiding essentieel.
Er zijn op dit moment nog veel onduidelijkheden omtrent de NIS2 maar duidelijk is al wel dat dit voor veel organisaties inhoudt dat de digitale weerbaarheid verbeterd moet worden.
Wij kunnen hierbij helpen, denk hierbij aan een risico analyse om te weten waar je staat aan de hand van onze gestandaardiseerde baseline of maatwerk advies, waarin we een op maat gemaakt plan maken om jouw organisatie beter voor te bereiden op de NIS2.