Politie vindt 5 miljoen unieke Nederlandse e-mailadressen
Na aanhoudingen eind januari dit jaar heeft de Nederlandse Politie bij de verdachten lijsten aangetroffen met 7 miljoen unieke e-mailadressen waarvan meer dan 5 miljoen adressen van Nederlanders zijn.
Deze adressen werden verhandeld maar ook gebruikt voor phishing of identiteitsdiefstal. Je kunt dus slachtoffer zijn zonder dat je dit weet.
Bankhelpdeskfraude
De eerder dit jaar aangehouden verdachten worden verdacht van het plegen van helpdeskfraude waarbij ze zogenaamd namens een helpdesk, vaak van een grote bank, mensen hun gegevens afhandig proberen te maken met uiteindelijke doel hun bankrekening te kunnen legen. Dit gaat vaak zó ver dat ze terwijl ze een slachtoffer bellen een handlanger aan de deur staat en zich voordoet als bankmedewerker en de betaalpas of creditcard komt ophalen omdat deze onveilig zou zijn.
Datasets
In de enorme datasets die hierbij in beslag zijn genomen zijn er meer dan 5 miljoen unieke e-mailadressen van Nederlanders gevonden.
Deze adressen worden gebruikt om grootschalig phishing of spam te versturen, of om gerichtere aanvallen op specifieke doelgroepen uit te oefenen.
Daarnaast worden deze datasets vaak verhandeld op allerlei plaatsen waaronder het darkweb waarbij andere criminelen vervolgens weer aan de haal gaan met de gegevens.
Helaas zijn deze gegevens al in omloop en betekent deze actie van de Politie helaas niet dat jouw e-mailadres zal verdwijnen van dit soort lijsten.
Wees je er vooral bewust van dat dit voor een toename van phishing en andere vervelende zaken kan zorgen.
Ben ik slachtoffer?
Met de speciale website die de Politie hiervoor heeft opgezet kun je zelf controleren of jouw e-mailadres in deze dataset(s) voorkomt.
Als dat zo is krijg je van de Politie een bericht met tips en informatie met wat je kunt doen.
Meer weten of benieuwd hoe bestendig jouw organisatie is?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Aanvallers misbruiken Microsoft Sway in grootschalige campagneIn een grootschalige phishing-campagne worden QR-codes die een gebruiker moeten verleiden om zijn of haar credentials te overhandigen gehost op een Microsoft Sway-webpagina. Hierdoor lijkt het alsof het een valide Microsoft-loginpagina is.
- Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevondenIn de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
- Dagelijkse checks: een must voor continuïteitIn een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
- Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekkenTijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
- De menselijke factor in digitale veiligheidUit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.