FBI ontmantelt wereldwijd botnet

FBI ontmantelt wereldwijd botnet

Tijdens een internationale politie operatie waarbij naast het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie ook politie uit onder andere Duitsland en Frankrijk actief waren heeft de FBI een groot botnet genaamd Qakbot offline gehaald.

Botnets

Botnets zijn (vaak enorme) netwerken van computers en servers die besmet zijn met zogenaamde command-and-control software waarbij criminelen vaak onzichtbaar dit netwerk kunnen inzetten om bijvoorbeeld op grote schaal phishing te versturen of zelfs DDoS-aanvallen.

Naar schatting bestond het Qakbot-botnet uit meer dan 700.000 apparaten wereldwijd en stond bekend als notoir lastig te verwijderen.
Afgelopen vrijdagnacht is de FBI erin geslaagd om de controle van het botnet over te nemen en het verkeer om te leiden naar eigen servers.
Door het botnet volledig over te nemen konden de FBI & partners ervoor zorgen dat de malware van vrijwel elk systeem wat onderdeel was van het botnet verwijderd werd – vaak zonder dat de gebruiker dit doorhad.

Verspreiding

Uit onderzoek is gebleken dat de Qakbot malware zich voornamelijk verspreidde via e-mail met kwaadaardige links en/of bijlagen.

Zodra de gebruiker op de link klikte of de bijlage opende kon de malware zich nestelen in het systeem en werd er vervolgens meer malware (zoals ransomware) geïnstalleerd en werd het systeem een onderdeel van het grotere botnet.

Check je Hack

Bij deze wereldwijd gecoördineerde actie zijn er onder andere door de Nederlandse politie 7,6 miljard gestolen credentials veilig gesteld.

Op www.politie.nl/checkjehack kun je nagaan of jouw inloggegevens voorkomen in de op dit moment geverifieerde dataset uit dit onderzoek. Op deze pagina kun je je e-mailadres invoeren. Als jouw e-mailadres voorkomt in de huidige dataset, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van de politie op het ingevoerde e-mailadres. In deze e-mail staat meer info over wat je vervolgens kunt doen.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten of heb je hulp nodig met het detecteren of opruimen van dit soort bedreigingen?
Neem dan contact met ons op!

Meer artikelen

  • Kritieke kwetsbaarheid in Linux systemen gevonden
    In de veel gebruikte applicatie OpenSSH, die wordt gebruikt om onder andere veilige Secure Shell (SSH) verbindingen op te bouwen, is een kritieke kwetsbaarheid gevonden. Deze kwetsbaarheid wordt regreSSHion genoemd en is enorm risicovol omdat OpenSSH in vrijwel elke Linux-distributie zit en doordat SSH zeer veel gebruikt wordt.
  • Dagelijkse checks: een must voor continuïteit
    In een wereld waar cyberdreigingen voortdurend evolueren, is het essentieel voor bedrijven om dagelijks kwetsbaarheidschecks uit te voeren om hun systemen en data te beschermen. Deze routinecontroles helpen om zwakke plekken snel te identificeren en aan te pakken voordat ze kunnen worden misbruikt door kwaadwillenden.
  • Microsoft waarschuwt voor meerdere kritieke lekken
    Tijdens de laatste Patch Tuesday van Microsoft, die elke tweede dinsdag van de maand plaatsvindt, heeft Microsoft gewaarschuwd voor meerdere kritieke lekken waarmee kwetsbare systemen kunnen worden overgenomen, waaronder in Microsoft Outlook. In dit artikel vind je informatie over deze lekken en hoe deze opgelost kunnen worden.
  • De menselijke factor in digitale veiligheid
    Uit recent onderzoek van onze partner Mimecast is gebleken dat 74% van alle cyberaanvallen veroorzaakt zijn door de menselijke factoren: fouten, gestolen credentials, misbruik van rechten of social engineering. Mede door opkomst van generatieve AI neemt dit steeds meer toe, omdat het daarmee voor de aanvaller makkelijker wordt gemaakt.
  • Het belang van regelmatig patchen
    De berichten over dat er een nieuw lek gevonden is in een bepaald product, dat kan zowel hard- als software zijn, komen geregeld voor en met goede reden. Vaak zijn dit nieuwe lekken waar actief misbruik gemaakt van wordt gemaakt – met alle risico’s van dien. Dit soort lekken worden vaak ‘zero days’ genoemd, omdat ze heel nieuw zijn er er mogelijk nog geen update voor beschikbaar is.