FBI ontmantelt wereldwijd botnet

FBI ontmantelt wereldwijd botnet

Tijdens een internationale politie operatie waarbij naast het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie ook politie uit onder andere Duitsland en Frankrijk actief waren heeft de FBI een groot botnet genaamd Qakbot offline gehaald.

Botnets

Botnets zijn (vaak enorme) netwerken van computers en servers die besmet zijn met zogenaamde command-and-control software waarbij criminelen vaak onzichtbaar dit netwerk kunnen inzetten om bijvoorbeeld op grote schaal phishing te versturen of zelfs DDoS-aanvallen.

Naar schatting bestond het Qakbot-botnet uit meer dan 700.000 apparaten wereldwijd en stond bekend als notoir lastig te verwijderen.
Afgelopen vrijdagnacht is de FBI erin geslaagd om de controle van het botnet over te nemen en het verkeer om te leiden naar eigen servers.
Door het botnet volledig over te nemen konden de FBI & partners ervoor zorgen dat de malware van vrijwel elk systeem wat onderdeel was van het botnet verwijderd werd – vaak zonder dat de gebruiker dit doorhad.

Verspreiding

Uit onderzoek is gebleken dat de Qakbot malware zich voornamelijk verspreidde via e-mail met kwaadaardige links en/of bijlagen.

Zodra de gebruiker op de link klikte of de bijlage opende kon de malware zich nestelen in het systeem en werd er vervolgens meer malware (zoals ransomware) geïnstalleerd en werd het systeem een onderdeel van het grotere botnet.

Check je Hack

Bij deze wereldwijd gecoördineerde actie zijn er onder andere door de Nederlandse politie 7,6 miljard gestolen credentials veilig gesteld.

Op www.politie.nl/checkjehack kun je nagaan of jouw inloggegevens voorkomen in de op dit moment geverifieerde dataset uit dit onderzoek. Op deze pagina kun je je e-mailadres invoeren. Als jouw e-mailadres voorkomt in de huidige dataset, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van de politie op het ingevoerde e-mailadres. In deze e-mail staat meer info over wat je vervolgens kunt doen.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten of heb je hulp nodig met het detecteren of opruimen van dit soort bedreigingen?
Neem dan contact met ons op!

Meer artikelen

 • De verborgen bedreigingen van slimme apparaten in jouw netwerk
  Tegenwoordig zijn ze bijna niet meer weg te denken: slimme apparaten die één of meerdere taken kunnen uitvoeren en worden aangestuurd met een app of andere online dienst. De voordelen daarvan zijn dan ook duidelijk, voordat je naar kantoor gaat vast de warmtepomp de boel laten opwarmen of zelfs alvast de koffie klaar hebben staan.
 • Wat zijn Browser-in-the-Browser (BitB) aanvallen?
  Cybercriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om je om de tuin te leiden. Hiervoor gebruiken ze een zogenaamde *browser-in-the-browser* (BitB) aanval, waarin ze een browservenster van jouw browser nabootsen op een phishing site. Op deze manier kunnen ze steeds succesvollere phishing-aanvallen opzetten. Er zijn gelukkig ook manieren om je hiertegen te wapenen!
 • Hoe hou je de supply chain veilig?
  Ieder bedrijf werkt samen met andere bedrijven om samen een doel te bewerkstelligen of een (eind)klant een dienst of product te leveren. Door deze samenwerking ontstaat een vaak sterke keten maar in het kader van cybersecurity levert dit ook de nodige risico’s op. Door het onderlinge vertrouwen kan het zijn dat bijvoorbeeld e-mails of andere digitale gegevens uit deze keten minder goed gecontroleerd worden waardoor er een risico ontstaat.
 • Uw bedrijf beter beschermen tegen ransomware?
  Ransomware is helaas een veel voorkomende maar vaak ook verwoestende vorm van cybercriminaliteit, doordat het laagdrempelig is om te gebruiken voor criminelen. Door bestanden of systemen te gijzelen voor losgeld (ransom) proberen criminelen bedrijven geld afhandig te maken – vaak met vergaande gevolgen. Gelukkig zijn er ook manieren om je hiertegen te wapenen.
 • De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth
  Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes. Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.