Cybercriminelen gebruiken Microsoft Teams om contact te leggen met gebruikers
Uit nieuw onderzoek is gebleken dat cybercriminelen een nieuwe methode hanteren waarbij ze gebruikers eerst overladen met spam e-mails, vaak wel duizenden, en daarna via Microsoft Teams zich voordoen als IT-support om de gebruikers zogenaamd te helpen.
Spam
In mei hebben onderzoekers van Rapid7 en ReliaQuest resultaten gepubliceerd waarbij er is waargenomen dat gebruikers werden overladen met e-mails, vaak in de duizenden om ze te overwelmen. Deze berichten waren vaak niet eens echt spam, maar voornamelijk nieuwsbrieven, bevestigingen van registraties et cetera.
Contact met de gebruiker
Na dat de inbox van de gebruiker overspoeld werd met berichten namen de criminelen contact op met de gebruiker door ze te bellen, maar in nieuw onderzoek gepubliceerd in oktober namen deze onderzoekers ook waar dat er contact werd opgenomen door middel van Microsoft Teams.
De aanvallers maken hierbij gebruik van legitiem ogende Microsoft Teams accounts, vaak met domeinnamen als:
- securityadminhelper.onmicrosoft[punt]com
- supportserviceadmin.onmicrosoft[punt]com
- supportadministrator.onmicrosoft[punt]com
- cybersecurityadmin.onmicrosoft[punt]com
Door een weergavenaam in te stellen wat de term “helpdesk” of iets in die strekking bevat probeerden ze gebruikers om de tuin te leiden. Hierbij proberen aanvallers remote toegang tot het systeem te krijgen door bijvoorbeeld AnyDesk of de Microsoft Quick Assist tool te installeren waarna ze zich verder door het netwerk bewogen om hun toegang te verbreden.
Maatregelen
Belangrijke maatregelen om hierbij te nemen zijn onder andere:
- Gebruikers bewust maken met een awareness training
- Beleid en logging binnen Teams waardoor externe chats niet zomaar kunnen en gelogd kunnen worden
- Degelijke endpoint security waarmee de tools voor remote toegang geblokkeerd kunnen worden.
Meer weten of benieuwd hoe we jouw organisatie kunnen verbeteren?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Ransomware bende gebruikt webcam om systemen te versleutelenRansomware bende gebruikt webcams om ransomware ongezien in een netwerk te verspreiden.
- Malware vermomd als CAPTCHA-verificatieNieuwe malware doet zich voor als een defecte CAPTCHA. Gebruikers volgen herstelinstructies, maar voeren zo onbewust malware uit.
- Biometrische authenticatie & deepfakesBiometrische beveiliging is kwetsbaar door deepfakes. Geavanceerde AI kan vingerafdrukken, gezichten en stemmen nabootsen, wat serieuze risico’s oplevert.
- Schaduw AI: innovatie & verborgen gevarenHet is in steeds meer software en oplossingen terug te vinden: AI. Binnen organisaties worden deze AI-oplossingen ook steeds meer als hulpmiddel gebruikt om diverse taken uit te oefenen zoals het genereren van teksten of zelfs hele presentaties. Maar wie gebruikt er AI binnen de organisatie en welke AI-oplossingen worden er ingezet?
- Proof-of-concept exploit laat Windows Domain Controllers crashenEr is een proof-of-concept exploit uitgebracht welke misbruik maakt van het al gedichtte lek in Microsoft Windows onder noemer CVE-2024-49113. Door deze PoC kunnen kwetsbare Domain Controllers crashen en rebooten door een speciaal gefabriceerd LDAP-request te sturen.