De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth

De kracht van gelaagde beveiliging: defense in depth

Een cybersecurity strategie is net als een goede lasagne, opgebouwd in laagjes.
Net zoals de verschillende lagen pasta, saus en kaas elkaar aanvullen, bestaat een defense in depth-strategie uit meerdere beveiligingslagen die elkaar versterken om een robuuste bescherming te bieden tegen verschillende aanvallen.

Cyberaanvallen zijn in de loop der jaren geavanceerder geworden, waardoor organisaties zich gedwongen voelen om hun verdedigingsmechanismen te versterken. Een van de meest effectieve benaderingen in dit streven naar veiligheid is de defense in depth-strategie. Deze aanpak omarmt het idee van meerdere beveiligingslagen, vergelijkbaar met de gelaagde structuur van een lasagne, om systemen en gegevens te beschermen. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Verschillende lagen betekenen verschillende risico’s

Net zoals organisaties vaak bestaan uit verschillende lagen met hun eigen uitdagingen bestaat ook cybersecurity uit verschillende lagen die elkaar kunnen versterken als ze goed op elkaar zijn ingespeeld.
Verschillende lagen hebben met verschillende risico’s te maken, zo heeft e-mail een andere beveiliging nodig dan de deur van je kantoor.

Eén is geen

De kracht van defense in depth zit ‘m in het feit dat de verschillende lagen elkaar kunnen versterken, maar ook kunnen ondersteunen. Als jouw anti-spam oplossing onverhoopt toch een phishing bericht doorlaat, kan de endpoint protection op een werkplek deze mogelijk alsnog onderscheppen en hier een gepaste actie op nemen.

Veerkracht

Met een goede defense in depth-strategie kunnen we de belangrijkste onderdelen van een organisatie het beste beschermen, simpelweg door er meer lagen om heen te maken.
Bijvoorbeeld intellectuele eigendommen of financiële data zijn voor veel organisaties van levensbelang, als deze onbereikbaar, beschadigd of verwijderd zijn kan dit enorme gevolgen hebben. Door meerdere lagen aan beveiliging te implementeren kunnen aanvallers mogelijk gestopt worden vóór dat ze de kroonjuwelen bereiken.

Meer weten over hoe we je kunnen helpen met defense in depth alle voordelen ervan?
Neem dan contact met ons op!

Meer artikelen

  • Schaduw AI: innovatie & verborgen gevaren
    Het is in steeds meer software en oplossingen terug te vinden: AI. Binnen organisaties worden deze AI-oplossingen ook steeds meer als hulpmiddel gebruikt om diverse taken uit te oefenen zoals het genereren van teksten of zelfs hele presentaties. Maar wie gebruikt er AI binnen de organisatie en welke AI-oplossingen worden er ingezet?
  • Proof-of-concept exploit laat Windows Domain Controllers crashen
    Er is een proof-of-concept exploit uitgebracht welke misbruik maakt van het al gedichtte lek in Microsoft Windows onder noemer CVE-2024-49113. Door deze PoC kunnen kwetsbare Domain Controllers crashen en rebooten door een speciaal gefabriceerd LDAP-request te sturen.
  • Zero-day kwetsbaarheid in meerdere Windows-versies
    Onderzoekers van beveiligingsbedrijf 0patch hebben een kwetsbaarheid ontdekt in meerdere Windows-versies waarbij hashes van credentials van gebruikers kunnen lekken door alleen een speciaal gemaakt bestand te openen. Deze hashes kunnen vervolgens gekraakt worden door de verouderde encryptie in het NTLM-protocol.
  • Hackers gebruiken beschadigde Office-documenten in nieuwe aanval
    Onderzoekers van cybersecurity-bedrijf Any.run hebben een phishing-campagne waargenomen waarbij beschadigde Office-documenten worden ingezet om e-mail- & endpoint-security oplossingen te omzeilen.
  • Zero Trust: Segmentatie
    Met segmentatie kun je laterale beweging, het verplaatsen van het ene naar het andere systeem, binnen de organisatie beperken. Dit zorgt ervoor dat geautoriseerde gebruikers voor hen benodigde delen kunnen bereiken maar ook dat aanvallen beperkt blijven tot één systeem en geen verdere schade kunnen aanrichten.