Aanvallers misbruiken Microsoft Sway in grootschalige campagne
In een grootschalige phishing-campagne worden QR-codes die een gebruiker moeten verleiden om zijn of haar credentials te overhandigen gehost op een Microsoft Sway-webpagina. Hierdoor lijkt het alsof het een valide Microsoft-loginpagina is.
Microsoft Sway
Microsoft Sway is een tool in de Microsoft-cloud die waarin men onder andere interactieve rapporten, nieuwsbrieven en andere pagina’s kan maken. In juli van dit jaar heeft Netskope Threat Labs echter ontdekt dat er een grote toename is in het misbruik van dit platform om QR-phishing (ook wel ‘quishing’) te hosten.
Geldig certificaat & valide Microsoft URL
Omdat deze pagina’s gehost worden door Microsoft op één van haar vele domeinen (in dit geval *.sway.cloud.microsoft.com) lijkt het voor de gebruiker een valide Microsoft-URL te zijn, met zelfs een geldig certificaat ondertekent door Microsoft zelf. Hierdoor is het risico dat de link vertrouwd wordt door beveiligingssystemen en door de gebruiker zelf een stuk groter.
QR-code phishing
Bij QR-code phishing (quishing) wordt er alleen een QR-code en een kort tekstje getoond om de gebruiker aan te moedigen de code te scannen met een smartphone. Vervolgens wordt er een link geopend waarbij de daadwerkelijke phishing-pagina wordt getoond waarbij de gebruiker een geldig uitziende Microsoft-loginpagina te zien krijgt.
Als de gebruiker hierop inlogt, wordt het authenticatieverzoek naar de echte Microsoft-servers gestuurd en krijgt de gebruiker een MFA-prompt, de terugkoppeling hierop wordt vervolgens naar de servers van de aanvaller teruggestuurd en daar wordt ingelogd. In veel gevallen wordt ook de browser van de gebruiker doorgestuurd naar een Microsoft-pagina, zodat het lijkt dat het inloggen gelukt is en er geen wantrouwen wordt gecreëerd.
Meer weten of benieuwd of jouw systemen kwetsbaar zijn?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Schaduw AI: innovatie & verborgen gevarenHet is in steeds meer software en oplossingen terug te vinden: AI. Binnen organisaties worden deze AI-oplossingen ook steeds meer als hulpmiddel gebruikt om diverse taken uit te oefenen zoals het genereren van teksten of zelfs hele presentaties. Maar wie gebruikt er AI binnen de organisatie en welke AI-oplossingen worden er ingezet?
- Proof-of-concept exploit laat Windows Domain Controllers crashenEr is een proof-of-concept exploit uitgebracht welke misbruik maakt van het al gedichtte lek in Microsoft Windows onder noemer CVE-2024-49113. Door deze PoC kunnen kwetsbare Domain Controllers crashen en rebooten door een speciaal gefabriceerd LDAP-request te sturen.
- Zero-day kwetsbaarheid in meerdere Windows-versiesOnderzoekers van beveiligingsbedrijf 0patch hebben een kwetsbaarheid ontdekt in meerdere Windows-versies waarbij hashes van credentials van gebruikers kunnen lekken door alleen een speciaal gemaakt bestand te openen. Deze hashes kunnen vervolgens gekraakt worden door de verouderde encryptie in het NTLM-protocol.
- Hackers gebruiken beschadigde Office-documenten in nieuwe aanvalOnderzoekers van cybersecurity-bedrijf Any.run hebben een phishing-campagne waargenomen waarbij beschadigde Office-documenten worden ingezet om e-mail- & endpoint-security oplossingen te omzeilen.
- Zero Trust: SegmentatieMet segmentatie kun je laterale beweging, het verplaatsen van het ene naar het andere systeem, binnen de organisatie beperken. Dit zorgt ervoor dat geautoriseerde gebruikers voor hen benodigde delen kunnen bereiken maar ook dat aanvallen beperkt blijven tot één systeem en geen verdere schade kunnen aanrichten.