Aanvallers misbruiken Microsoft Sway in grootschalige campagne
In een grootschalige phishing-campagne worden QR-codes die een gebruiker moeten verleiden om zijn of haar credentials te overhandigen gehost op een Microsoft Sway-webpagina. Hierdoor lijkt het alsof het een valide Microsoft-loginpagina is.
Microsoft Sway
Microsoft Sway is een tool in de Microsoft-cloud die waarin men onder andere interactieve rapporten, nieuwsbrieven en andere pagina’s kan maken. In juli van dit jaar heeft Netskope Threat Labs echter ontdekt dat er een grote toename is in het misbruik van dit platform om QR-phishing (ook wel ‘quishing’) te hosten.
Geldig certificaat & valide Microsoft URL
Omdat deze pagina’s gehost worden door Microsoft op één van haar vele domeinen (in dit geval *.sway.cloud.microsoft.com) lijkt het voor de gebruiker een valide Microsoft-URL te zijn, met zelfs een geldig certificaat ondertekent door Microsoft zelf. Hierdoor is het risico dat de link vertrouwd wordt door beveiligingssystemen en door de gebruiker zelf een stuk groter.
QR-code phishing
Bij QR-code phishing (quishing) wordt er alleen een QR-code en een kort tekstje getoond om de gebruiker aan te moedigen de code te scannen met een smartphone. Vervolgens wordt er een link geopend waarbij de daadwerkelijke phishing-pagina wordt getoond waarbij de gebruiker een geldig uitziende Microsoft-loginpagina te zien krijgt.
Als de gebruiker hierop inlogt, wordt het authenticatieverzoek naar de echte Microsoft-servers gestuurd en krijgt de gebruiker een MFA-prompt, de terugkoppeling hierop wordt vervolgens naar de servers van de aanvaller teruggestuurd en daar wordt ingelogd. In veel gevallen wordt ook de browser van de gebruiker doorgestuurd naar een Microsoft-pagina, zodat het lijkt dat het inloggen gelukt is en er geen wantrouwen wordt gecreëerd.
Meer weten of benieuwd of jouw systemen kwetsbaar zijn?
Hier kunnen we je bij helpen! We kunnen een risico analyse doen om in kaart te brengen waar de grootste risico’s zitten. Ook met de resultaten van een simulatie kunnen we altijd helpen.
Meer weten? Neem contact met ons op!
Meer artikelen
- Sterke toename van ‘ClickFix’-aanvallenDe digitale wereld is continu in beweging, en helaas geldt dat ook voor cybercriminelen. In 2025 zien we een opvallende toename van een nieuwe vorm van social engineering: ClickFix.
- Eén op de vier ransomware-slachtoffers krijgt data niet terug na betalingUit een rapport van cybersecuritybedrijf Delinea is gebleken dat één op de vier slachtoffers van ransomware de data niet of niet helemaal terug heeft gekregen na het betalen van het losgeld.
- Politie haalt veelgebruikte malware-tool offlineDe politie heeft de malware-testdienst AVCheck offline gehaald, waarmee cybercriminelen hun software onzichtbaar maakten voor antivirusprogramma’s. Deze actie, onderdeel van een internationale operatie, verstoort de verspreiding van malware en voorkomt nieuwe slachtoffers.
- Microsoft maakt nieuwe accounts standaard wachtwoordloosMicrosoft maakt nieuwe accounts standaard wachtwoordloos, waarbij gebruikers inloggen via passkeys, biometrie of verificatiecodes.
- Amerikaanse overheid stopt financiering van MITREDe Amerikaanse non-profit organisatie MITRE, vooral bekend van het CVE-programma (Common Vulnerabilities & Exposures) wat één van de steunpilaren van de cybersecurity-industrie is heeft bekend gemaakt dat met ingang van 16 april de Amerikaanse overheid stopt met het financieren van dit programma.