FBI ontmantelt wereldwijd botnet

FBI ontmantelt wereldwijd botnet

Tijdens een internationale politie operatie waarbij naast het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie ook politie uit onder andere Duitsland en Frankrijk actief waren heeft de FBI een groot botnet genaamd Qakbot offline gehaald.

Botnets

Botnets zijn (vaak enorme) netwerken van computers en servers die besmet zijn met zogenaamde command-and-control software waarbij criminelen vaak onzichtbaar dit netwerk kunnen inzetten om bijvoorbeeld op grote schaal phishing te versturen of zelfs DDoS-aanvallen.

Naar schatting bestond het Qakbot-botnet uit meer dan 700.000 apparaten wereldwijd en stond bekend als notoir lastig te verwijderen.
Afgelopen vrijdagnacht is de FBI erin geslaagd om de controle van het botnet over te nemen en het verkeer om te leiden naar eigen servers.
Door het botnet volledig over te nemen konden de FBI & partners ervoor zorgen dat de malware van vrijwel elk systeem wat onderdeel was van het botnet verwijderd werd – vaak zonder dat de gebruiker dit doorhad.

Verspreiding

Uit onderzoek is gebleken dat de Qakbot malware zich voornamelijk verspreidde via e-mail met kwaadaardige links en/of bijlagen.

Zodra de gebruiker op de link klikte of de bijlage opende kon de malware zich nestelen in het systeem en werd er vervolgens meer malware (zoals ransomware) geïnstalleerd en werd het systeem een onderdeel van het grotere botnet.

Check je Hack

Bij deze wereldwijd gecoördineerde actie zijn er onder andere door de Nederlandse politie 7,6 miljard gestolen credentials veilig gesteld.

Op www.politie.nl/checkjehack kun je nagaan of jouw inloggegevens voorkomen in de op dit moment geverifieerde dataset uit dit onderzoek. Op deze pagina kun je je e-mailadres invoeren. Als jouw e-mailadres voorkomt in de huidige dataset, ontvang je binnen enkele minuten een e-mail van de politie op het ingevoerde e-mailadres. In deze e-mail staat meer info over wat je vervolgens kunt doen.

Meer weten of hulp nodig?

Wil je naar aanleiding van dit artikel meer weten of heb je hulp nodig met het detecteren of opruimen van dit soort bedreigingen?
Neem dan contact met ons op!

Meer artikelen

  • Sterke toename van ‘ClickFix’-aanvallen
    De digitale wereld is continu in beweging, en helaas geldt dat ook voor cybercriminelen. In 2025 zien we een opvallende toename van een nieuwe vorm van social engineering: ClickFix.
  • Eén op de vier ransomware-slachtoffers krijgt data niet terug na betaling
    Uit een rapport van cybersecuritybedrijf Delinea is gebleken dat één op de vier slachtoffers van ransomware de data niet of niet helemaal terug heeft gekregen na het betalen van het losgeld.
  • Politie haalt veelgebruikte malware-tool offline
    De politie heeft de malware-testdienst AVCheck offline gehaald, waarmee cybercriminelen hun software onzichtbaar maakten voor antivirusprogramma’s. Deze actie, onderdeel van een internationale operatie, verstoort de verspreiding van malware en voorkomt nieuwe slachtoffers.
  • Microsoft maakt nieuwe accounts standaard wachtwoordloos
    Microsoft maakt nieuwe accounts standaard wachtwoordloos, waarbij gebruikers inloggen via passkeys, biometrie of verificatiecodes.
  • Amerikaanse overheid stopt financiering van MITRE
    De Amerikaanse non-profit organisatie MITRE, vooral bekend van het CVE-programma (Common Vulnerabilities & Exposures) wat één van de steunpilaren van de cybersecurity-industrie is heeft bekend gemaakt dat met ingang van 16 april de Amerikaanse overheid stopt met het financieren van dit programma.